Jeg synes at honninghjerter hører julen til – og det er først et rigtigt honninghjerte, når der er et fint lille jule glansbillede på. Smagen og konsistensen af et hjemmebagt honninghjerte er noget helt særligt – krydret og en rigtig skøn smag af jul – og så er duften også bare helt fantastisk.
Inden man går i gang med sine hjemmebagte honninghjerter, skal man huske på at det er en langsommelig proces at lave, men samtidig også en meget hyggelig proces! Det er ventetiden værd, når man sætter tænderne i de duftende krydrede honninghjerter.
Traditionelt set starter man på honninghjerterne op til tre måneder i forvejen, men som minimum en måned forinden – dejen skal nemlig have tid til at stå og modne. Det er en fermentering, der sker i dejen, som er med til at give honninghjerterne deres karakteristiske krumme og smag. Men hvis du er kommet for sent ud af starthullerne, så kan du godt lave dejen et par dage forinden og stadig få et rigtig fornuftigt resultat, men man kan selvfølgelig smage forskel.
HONNINGHJERTER
Ingredienser
Fordej (laves 4-8 uger i forvejen)
- 250 g honning
- 250 g hvedemel
Honninghjertedej
- 500 g honningkagefordej
- 1 æggeblomme
- 1 tsk hjortetaksalt
- 1 tsk potaske
- 2 spsk koldt vand
- ½ tsk stødt ingefær
- 2 tsk kanel
- ½ tsk stødt allehånde
- ½ tsk stødt nelliker
Pynt
- 150 g mørk chokolade
- juleglansbilleder
Sådan gør du
Fordej
- Hvedemel og honning blandes til en fast dej og kommes i en skål eller bøtte med låg.
- Dæk dejen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst et par dage, men meget gerne længere. Jeg kan anbefale at lade dejen stå i minimum en måned.
Honninghjertedej
- Kom æggeblomme i en skål og rør hjortetaksalt ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper i.
- Rør potaske ud i vand indtil det er helt opløst.
- Bland æggeblommer, potaske og krydderier i fordejen og ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller i en røremaskine. Hvis fordejen er blevet stenhård kan du med fordel rive den – så er den nemmere at arbejde med.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord på ca. 5 mm tykkelse og stik den ud som hjerter.
- Bag hjerterne ved 180 grader traditionel ovn i 10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige – de må IKKE kunne falde sammen.
- Afkøl hjerterne på en bagerist. Når de er afkølede, er de sprøde og er ikke til at spise. tænkt et rent klæde med vand og pak honninghjerterne ind, først i det let stænkede klæde og derefter i en lufttæt beholder eller i en lukket frysepose.
- Sæt honninghjerterne i køleskabet i 2-3 dage, hvorefter de vil være lækre og bløde og klar til at blive pyntet og spist. Hvis du ikke synes de er bløde nok, så stænk lidt mere vand på klædet og vent en ekstra dag.
Pynt
- Pensl den portion, der skal spises med et tykt lag god tempereret chokolade og pynt med et juleglansbillede.
- Honninghjerterne kan opbevares i 3-4 uger i køleskabet og holder sig også fint efter pyntning et par dage på køkkenbordet med et rent klæde over.
Hvis du vil prøve noget andet end de klassiske honninghjerter kan du lave honningbomberne med fyld af abrikosmarmelade og lækker smørcreme smagt til med appelsin og et tykt lag mærk chokolade. Hvis du ikke er til fyld, så kan du sagtens spise dem som de er eller spise dem med et lag koldt smør.
Skriv et svar