Finskbrød, det er egentligt et ret fjollet navn, til en ellers ret så lækker småkage. Efter en googlesøgning kom jeg frem til at småkagen overhovedet ikke kommer fra Finland, men den er nok nærmere fra enten Sverige eller Danmark. Ydermere er det jo også en lille småkage og langt fra et brød. Men lige meget hvor fjollet jeg synes det er, så ændrer det ikke på, hvor skønt et finskbrød smager.
Den lækre skønne sprøde klassiske småkage er nem at bage og en småkage, som hører til på julebordet. Den “mangler” alle julekrydderierne, og er derfor meget sart i smagen – men et drys med perlesukker og lidt hakkede mangler giver det perfekte modspil til den ellers meget delikate småkage. Og jeg indrømmer gerne, at jeg synes finskbrød er SÅ lækkert, netop fordi den er så ren i smagen.
Der er ingen tvivl om at finskbrød smager virkelig lækkert og smager af mere. De forsvinder så hurtigt, for det er meget nemt lige at hapse en småkage, farligt nemt. Derfor kan du opbevare dejen i køleskabet, og nøjes med at bage en lille portion ad gangen. Eller fryse dejen ned og gemme den til et senere tidspunkt. Det er dejlig nemt og du kan på den måde altid bage friske småkager, når du får gæster på besøg.
FINSKBRØD MED PERLESUKKER OG HAKKEDE MANDLER
Ingredienser
Småkagedej
- 250 g koldt smør saltet
- 360 g hvedemel
- 100 g sukker
- 1 sammenpisket æg
- vand
Dekoreation
- hakkede mandler
- perlesukker
- 2 sammenpiskede æg
Sådan gør du
Småkagedej
- Skær smørret i mindre stykker.
- Smuldr smørret i hvedemelet.
- Bland sukker med ægget og kom det ned i skålen med hvedemel og smør.
- Tilsæt evt. lidt vand, hvis dejen ikke vil samle sig.
- Når dejen er samlet, skal dejen på køl i ½-1 time.
- Rul dejen ud i stænger ca. 1½ cm tykke og skær dem i stykker på ca. 4 cm og tryk kagerne flade.
- Bland de hakkede mandler og perlesukker i en skål.
- Bland æggene i en anden skål.
- Pensel kagerne med æg og dyp dem derefter i mandel-sukker blandingen.
- Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag småkagerne i 8-12 minutter ved 200 grader traditionel ovn.
- Lad småkagerne afkøle på en rist. Velbekomme.
Hvis du gerne vil prøve at pynte dine finskbrød med noget andet end perlesukker og hakkede mandler, så prøv evt.:
- Perlesukker og hakkede hasselnødder
- Pistacienødder, citronskal og perlesukker
Jeg læste endda et sted, at der var en, som anbefalede at drysse sine finskbrød med grofthakkede pebermyntestokke – jeg er lidt skeptisk, men måske skal det prøves denne jul?
Skriv et svar