FINSKBRØD MED PERLESUKKER OG HAKKEDE MANDLER

Finskbrød, det er egentligt et ret fjollet navn, til en ellers ret så lækker småkage. Efter en googlesøgning kom jeg frem til at småkagen overhovedet ikke kommer fra Finland, men den er nok nærmere fra enten Sverige eller Danmark. Ydermere er det jo også en lille småkage og langt fra et brød. Men lige meget hvor fjollet jeg synes det er, så ændrer det ikke på, hvor skønt et finskbrød smager.

Den lækre skønne sprøde klassiske småkage er nem at bage og en småkage, som hører til på julebordet. Den “mangler” alle julekrydderierne, og er derfor meget sart i smagen – men et drys med perlesukker og lidt hakkede mangler giver det perfekte modspil til den ellers meget delikate småkage. Og jeg indrømmer gerne, at jeg synes finskbrød er SÅ lækkert, netop fordi den er så ren i smagen.

Der er ingen tvivl om at finskbrød smager virkelig lækkert og smager af mere. De forsvinder så hurtigt, for det er meget nemt lige at hapse en småkage, farligt nemt. Derfor kan du opbevare dejen i køleskabet, og nøjes med at bage en lille portion ad gangen. Eller fryse dejen ned og gemme den til et senere tidspunkt. Det er dejlig nemt og du kan på den måde altid bage friske småkager, når du får gæster på besøg.

FINSKBRØD MED PERLESUKKER OG HAKKEDE MANDLER

Finskbrød er en klassisk julesmåkage som i alt sin enkelthed smager helt fantastisk. Det er en rigtig hyggelig småkage, som desuden er virkelig nem at lave. Denne opskrift på finskbrød er drysset med perlesukker og hakkede mandler, sådan som jeg selv altid har fået dem som barn.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
På køl 1 time
Samlet tid 1 time 25 minutter
Ret Finskbrød, Jul, Småkage
Antal 60 stk.

Ingredienser
  

Småkagedej

  • 250 g koldt smør saltet
  • 360 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • 1 sammenpisket æg
  • vand

Dekoreation

  • hakkede mandler
  • perlesukker
  • 2 sammenpiskede æg

Sådan gør du
 

Småkagedej

  • Skær smørret i mindre stykker.
  • Smuldr smørret i hvedemelet.
  • Bland sukker med ægget og kom det ned i skålen med hvedemel og smør.
  • Tilsæt evt. lidt vand, hvis dejen ikke vil samle sig.
  • Når dejen er samlet, skal dejen på køl i ½-1 time.
  • Rul dejen ud i stænger ca. 1½ cm tykke og skær dem i stykker på ca. 4 cm og tryk kagerne flade.
  • Bland de hakkede mandler og perlesukker i en skål.
  • Bland æggene i en anden skål.
  • Pensel kagerne med æg og dyp dem derefter i mandel-sukker blandingen.
  • Sæt kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag småkagerne i 8-12 minutter ved 200 grader traditionel ovn.
  • Lad småkagerne afkøle på en rist. Velbekomme.

Hvis du gerne vil prøve at pynte dine finskbrød med noget andet end perlesukker og hakkede mandler, så prøv evt.:

  • Perlesukker og hakkede hasselnødder
  • Pistacienødder, citronskal og perlesukker

Jeg læste endda et sted, at der var en, som anbefalede at drysse sine finskbrød med grofthakkede pebermyntestokke – jeg er lidt skeptisk, men måske skal det prøves denne jul?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering





You’ll also love