Hvis der er en småkage som jeg virkelig forbinder med jul, så er det vaniljekranse. Det er endda min all time favorit julesmåkage – de er søde, sprøde og så lækre. Det er simpelthen ikke rigtig jul, uden vaniljekranse – alle andre småkager kan der justeres på hvert år, men der skal altid være vaniljekranse – dem bliver der ikke pillet ved, det er simpelthen prikket over i’et.
Min bedstemor var verdensmester i vaniljekranse – hun serverede simpelthen de bedre vaniljekranse, og hvor ville jeg ønske at jeg kunne gøre hende kunsten efter! Denne opskrift har min bedstemor bagt gennem de sidste MANGE år – i hvert fald de sidste 30 år og helt sikkert længere tid end det. Opskriften er håndnedskreven i en lille bog, som jeg har fået af hende, så det er en helt særlig tid for mig, når jeg går i køkkenet og laver vaniljekranse. Det er ekstra hyggeligt, og det har fået en helt anden betydning for mig, nu hvor hun, desværre, ikke er i blandt os længere.
VERDENS BEDSTE VANILJEKRANSE
Ingredienser
- 220 g smør blødt
- 320 g hvedemel
- 200 g sukker flormelis kan også anvendes
- 1 vaniljestang
- 1 æg
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene fra. Vend kornene med lidt af sukkeret på et skærebræt.
- Bland hvedemel, sukker, salt, vanilje og smør i en skål.
- Saml dejen med ægget. Tilsæt ikke for meget hvedemel, da dejen ikke må blive tør – men den må bestemt heller ikke klistre alt for meget til skålen eller dine fingre.
- Beklæd 2 bageplader med bagepapir.
- Sæt en sprøjtetylle i en sprøjtepose og sprøjt nu vaniljekranse ud.
- Sæt nu vaniljekransene til afkøling i køleskabet i ½ time. På den måde holder kagerne formen og flyder ikke ud under bagning.
- Bag vaniljekransene i ca. 10-12 minutter ved 200 grader traditionel ovn. De er færdige, når de er sprøde og gyldenbrune.
- Lad vaniljekransene køle helt af, inden du putter dem i en tætsluttet jule kagedåse.
Jeg har erfareret at vaniljekranse køres nemmest på en kødhakker med stjerneform i. Men når jeg laver vaniljekranse hjemme hos mig selv, så har jeg ikke sådan en liggende, og derfor trykker jeg dejen ud igennem en sprøjtepose – nedenfor er der lidt råd til hvordan man får det bedste resultat ved brug af sprøjtepose.
Først og fremmest er det virkelig vigtigt at smørret er stuetemperatur, og at dejen er blevet arbejdet godt igennem. Derudover skal der bruges en stof sprøjtepose og en tyl i metal. Hvis du bruger en plastpose vil du opgave at den giver sig og sprækker. Endvidere er det vigtigt at der ikke kommer for meget dej i posen – selvom det lyder meget omstændigt, så er det dét værd og man fanger hurtigt teknikken. Dejen skal være fast og tung, så vaniljekransene ikke ender med at flyde ud, når de bliver bagt.
Skriv et svar